JUST NU! FRI FRAKT ÖVER 499:-

TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD

I samband med att flyktingkrisen inleddes i Grekland föddes en idé om att vi, kollegor från en detaljhandelskedja, kanske kunde göra skillnad. I September 2015 gjorde vi vår första insats på den Grekiska ön Lesbos, därefter startade vi vår egen stiftelse och inledde Give Time.

Give Time är ett initiativ för att hjälpa människor i utsatta situationer att återfå kontroll över sina liv. Vi ger gärna lite av vår tid för att andra ska få tillgång till sin.

Läs mer om våra insatser.

September 2015, Lesbos, Grekland:

Uppgiften för fem Give Time-volontärer var att stötta och koordinera mottagandet av flyktingar till ön. Fler än 2.000 människor anlände dagligen, varav de flesta på öns norra delar, flera mil från registreringen i söder. Det rådde stor brist på transport, skydd, vatten, mat, medicinska resurser och det var bristfällig samordning organisationer emellan.

Vid genomförandet av denna insats hade ingen av de stora svenska hjälporganisationerna hunnit fram ännu, även det framstod som motsatsen på deras sociala medie-konton..

Från och med nu går alla pengar via Runda Upp till att stötta i flyktingkrisen via organisationerna Vi gör vad vi kan ochLighthouse Refugee Relief.


Januari 2016, Lesbos, Grekland:

Vintern på Lesbos kan vara väldigt sträng. Antalet båtar som korsar havet har nu minskat betydligt, men allmän nedkylning är ett desto större problem för de som anländer. Insatsen föregås med utbildning genom Procamp för att kunna möta de olika situationerna.

Uppgiften för sex Give Time-volontärer är att bemanna Lighthousemottagnings-camp i Skala och Moria, både dag och natt, samt att nattetid bemanna fyren vid Korakas. Fyrens sken drar till sig båtar under natten, men vassa stenar och branta klippor gör den till livsfarlig att gå i land vid. Give Time assisterar vid flera mottaganden, som alla lyckligtvis slutade väl.


Maj 2016, Ritsona, Grekland:

EU:s avtal med Turkiet gör att båtarna nästan slutat helt och hållet, men över 60.000 människor är nu fast i Grekland i olika läger. Give Time genomför en fact-finding resa för att förstå behov, risker och möjligheter i ett av lägren som ligger i Ritsona, ca 1h norr om Aten.

Lägret har inte tillgång till rinnande vatten och endast det enklaste i form av sanitet. Lighthouse har upprättat zoner för barn och kvinnor där de kan få en fristad. Det råder brist på näringsrik mat och tälten står tätt intill varandra, vilket gör brandrisk till en överhängande fara i den torra värmen. Det lever över 250 barn i Ritsona.


Juli 2016 - , Ritsona, Grekland:

I juli inleder Give Time två program i Ritsona. Då barnen ses som den mest utsatta gruppen och vitaminbrist råder så distribuerar Give Time en frukt om dagen till alla barn i lägret.

'Dessutom är sanitet och hygien svårt för barnen att upprätthålla då toalett är placerad på andra sidan lägret från den barnvänliga zonen (Child Friendly Space, CFS). Give Time bidrar genom att upprätta en toalett och tvättstation i anslutning till CFS, endast avsedd för barnen. På detta sätt kan handhygienen förbättras och sjukdomsrisken minskar.

RITSONA

Det finns över 60.000 människor på flykt i Grekland och just nu är det läger likt det i Ritsona som är bland de mest utsatta. Give Time jobbar med olika projekt i Ritsona för att förbättra tillvaron, men mer hjälp behövs. Vi vill att framtiden ska vara bättre än dåtiden. 

 • Bli medlem

  Bli medlem i My Ur&Penn

 • Handla

  Köp vad som helst ur hela vårt sortiment

 • vi donerar

  För allt du köper donerar vi 1% till Give Time

 • give time hjälper

  Give Time använder ditt bidrag för att hjälpa människor i nöd.